Slakthushallarna
Utöver det detaljplanearbete vi gjort i Slakthusområdet har vi även arbetat för Atrium Ljungberg med projekteringen av Slakthushallarnas ombyggnation; nämligen Förbindelsehallen samt anslutande Hus 24, Hus 25 och Hus 26. Dessa byggnader utgör en del av den ursprungliga slakterianläggningen från 1912. Rent arkitektoniskt, har de ursprungliga byggnaderna, ritade av Gustaf Wickman, en sammanhållen arkitektur i jugendstil och bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden, varför vårt arbete skett i nära dialog med antikvarie och Stockholm Stad.
Förändringarna har i stort syftat till att anpassa industribyggnaderna till publika funktioner, med allt från mat och kultur, till nattklubbsverksamhet, och den mest påtagliga förändringen i det sammanhanget är att fasaderna blivit mer transparenta då fönster, dörrar och glaspartier tillkommit. Detta möjliggör för de nya verksamheterna att interagera med omkringliggande gator och torg, vilket också bidrar till en trygg och levande stadsdel. Vid håltagning har man i största möjliga mån återskapat ursprungliga öppningar som varit igensatta, och där det krävts nya håltagningar har de utförts med ett tydligt men varsamt handlag. Detta har också inneburit att ursprungliga rumsliga kvalitéer kunnat plockas fram; t ex flödar dagsljuset återigen ned genom lanterninen i mittskeppet i Hus 26.
Under årens lopp har byggnaderna genomgått både om- och tillbyggnationer för att anpassas till nya krav och behov, vilket gett upphov till en karakteristisk brokighet som vi har strävat efter att värna. Vi har också sökt att behålla det skavda och synliggöra de gamla och nya tidslagren för att bevara platsens karaktär. Det har betytt att ändringar och tillägg genomförts med syftet vara tydligt avläsbara utan att kännas aparta i sitt förhållande till det befintliga. Slakthushallarna byggdes med, för tiden, väldigt moderna material som armerad betong, eternit och kalksandstegel. Kalksandsteglet sätter en relativt ljus prägel på området och de tillägg som gjorts har fått förhålla sig till den ljusa färgskalan. Överblivna stenar har också återbrukats och tagits om hand för lappning och lagning av de åldrade och vackert patinerade fasaderna.
Beställare: Atrium Ljungberg
Plats: Slakthusområdet, Stockholm